Posne priganice – POSNA JELA I KOLAČI

Posne priganice

Posne priganice

Moja mama godinama pravi ove jednostavne priganice, posebno za Praznik mimoze u Đenoviću.

U brašno dodati so i uz stalno miješanje dodavati vrelu vodu. Kada se tijesto prohladi dodati kvasac i stalno miješati dok se ne pojave mjehurići.Tijesto treba da bude mekano, mekše nego za hleb. Pokriti krpom i ostaviti da naraste (oko 1 sat). U zagrijanom ulju pržiti priganice (uštipke).
S lijevom rukom stiskate tijesto, otkidate loptice nauljenom kašičicom i spuštate u vruće ulje. Pržene priganice stavite u cjediljku da izađe višak masnoće , pospite šećerom u prahu zamirisan vanilom.
Ove priganice ne upijaju ulje i jedu se tople ili hladne.
Danas sam mjerila brašno i vodu da bi znali približne mjere, mada ja to radim bez vage.

Vrijeme pripreme 1 h.

Sastojci za 10 osoba

600 grama mekog brašna
kvasac
1 kašičica šećera (za kvasac)
1 kašičica soli
1 limun (izrendana kora domaćeg, neprskanog)
malo rakije ili ruma
suvo grožđe
4 dl vrele vode

4 komentara »

  1. 1
    jelena Kaže:

    a gde ide ona rakija ili rum??????????????


RSS dovod ovog unosa

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

Prati

Dobijte svaki novi članak dostavljen u vaše poštansko sanduče.

%d bloggers like this: