Stollen ili Božićni hleb

  stolen3
Moja verzija poznatog njemačkog kolača

 

Sastojci

1,2-1,3 kg brašna
½ kašičice soli
3 kašike suvog kvasca
2 jaja
½ litre toplog mlijeka
500 grama margarina ili maslaca
150-200 grama margarina ili maslaca otopljenog
300 grama badema (poparenih i oljuštenih)
200 grama šećera
3 kesice vanilin šećera
ekstrakt badema
100 grama svijetlih grožđica
400 grama suvog voća
rendana kora jednog limuna i jedne naranče
100 grama arancina (orancina) – kandirane kore naranče
liker od limuna ili mandarina ili rum po želji
150-200 grama šećera u prahu

stolen1
Priprema

Kvasac potopiti u toplo mlijeko i dodati jednu kašiku šećera. Suvo voće pomiješati i dodati grožđice koje su prethodno potopljene u mlakoj vodi i iscijeđene. Voće preliti likerom ili rumom. Kvasac i voće staviti u brašno, dodati isjeckane bademe, so, 200 grama šećera, vanilin šećer, rendanu koru limuna i naranče, 500 grama omekšalog margarina. Sve dobro sjediniti dok se voće ne izmiješa sa tijestom.

Kada tijesto naraste, podijeliti ga u četiri štruce koje ne treba urolati do kraja. Ostaviti 3-4 centimetara neurolanog tijesta.
Između svake štruce na plehu staviti pek papir.

Ostaviti u plehu oko 20 minuta i peći 45-60 minuta na 180 stepeni. Pečen preliti istopljenim margarinom ili maslacem i posuti šećerom u prahu i ostaviti da se u plehu ohladi. Prekriti folijom.

Ohlađene štruce zavakumirati aparatom ili umotati u providnu foliju. Kolač može dugo da se koristi.

stolen2a

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s