Vaskršnji kolač-pinjca ili pinjica na starobokeški način (pravi se na Vaskrs – Uskrs)

Sastojci

 

1 kg             brašna

15-20 dkg    domaće masti

1kašika       maslinovog ulja

25 dkg         šećera

5                   žumanaca

2 čašice       ruma

1 šolja          mlijeka

                     kvasac

                     grožđice, orasi, ušećerene kore od naranče po želji…

                    

Priprema

Na sredinu jedan kg mekog brašna napraviti udubljenje i staviti 15-20 dkg ranije umućene dobre domaće masti, jednu kašiku od supe maslinovog ulja, 25 dkg sitnog kristal šećera, 5 žumanaca, 2 čašice od rakije dobrog ruma, 2-3 dkg nadošlog kvasca i sve zamijesiti sa jednom šoljom od bijele kafe mlakog mlijeka. Ostaviti da nadođe. Premijesiti uz pomoć malo brašna i napraviti 2 veća ili 3 manja paneta (okrugli hleb) pa staviti u podmazan i brašnom posut veći pleh malo dalje jednu od druge.

Zasjeći u obliku krsta, ostaviti da nadođe i, prije nego se stavi u zagrijanu rernu premazati umućenim žumancem.

Od ovog tijesta mogu se napraviti pletenice. Između dlanova se naprave “valjušci” (kao za kiflice), debljine malog prsta ruke i dužine oko 20 cm. Od tri kraka se isplete pletenica, donji dio se podvrne, a na gornjem se stavi ofarbano jaje (samo sa korom od starog tvrdog luka), 2 kraka se premoste lijevo-desno, a trećim se preklopi jaje prema dole. U pincu-kod premješivanja može se staviti: isjeckanih oraha, isjeckane ušećerene kore od domaće naranče – orančini, opranog suvog grožđa-grožđica, isjeckanog želea u raznim bojama.

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s