Uskršnja pletenica


Ovo je grčki recept

Sastojci

500 g           brašna

1,5 kesica    suvog kvasca

                    malo soli

75 g             šećera

                    strugana kora limuna

3                  jaja

1,25 dl         mlijeka

1 kašičica    susama

1 kašičica    ulja

75 g             masla ili margarina

                    anis

Priprema

Pomiješati brašno, suvi kvasac, so, šećer, struganu koru limuna i anis. Istopiti maslac ili margarin, dodati mlako mlijeko i jaja. Masu prvo miješati mikserom a zatim rukama. Ostaviti tijesto na toplom mjestu da naraste. Podijeliti tijesto na tri dijela. Svaki dio izraditi u jufku, uplesti pletenice od tri jufke. Jajima napraviti udubljenja (4 ofarbana jaja ili ljuske od jaja koje prethodno nauljite), premazati pletenicu istopljenim maslacom ili nezaslađenim mlijekom, posuti susam. Ostaviti kolač još 15 minuta da odstoji a zatim ga staviti u podmazan pleh. Peći na 200 stepeni 30 do 35 minuta. U udubljenja staviti ofarbana jaja.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s