Roštule (fruštule, kroštule…)

Roštule uz priganice se služe u vrijeme fešti i na drugim proslavama.

Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 4 jaja (ako su jaja veća  uzeti dva jaja i dva žumanca)
  • 2 kašike rastopljene masti
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kesica suvog kvasca (1 puna kašika)
  • 2 kašike šećera
  • 4 kesice vanilin šećera
  • 3 kašike ruma
  • 3 kašike domaće lozove rakije
  • 1 dl mlake vode
  • ½ kašičice soli
  • 1 limun
  • 1 naranča



Priprema:

Pomiješati prašak za pecivo, 4 jaja,  2 kašike rastopljene masti, vanilin šećer, rum, rakiju, izribanu koru od limuna i naranče, mlaku i posoljenu vodu, 2 kašike šećera, dodati brašno (oko 1 kg i lagano mijesiti da smjesa ne bude pretvrda). Ako je tijesto tvrđe možete dodati malo bijelog vina ili tople vode. Pustiti tijesto da odstoji 2 sata. Poslije toga ga razvaljati na debljinu od 2 do 5 (po želji).  Rezati duguljaste trake koje možete presaviti preko prsta da izgleda kao mašna ili praviti rombove pa zasjeći po sredini jedan ili dva puta. Pržiti u ulju dok ne dobiju zlatno žutu boju. Pržene prvo staviti na cjediljku pa na papir a zatim posuti šećerom u prahu zamirisan vanilin šećerom.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s