Rižoto sa sipama ili lignjama – POSNA JELA


Oguliti oko 600 grama sipe da bi im se povadili neupotrebljivi dijelovi.  Ostaviti crnilo do upotrebe u jednu čašu. Izdinstajte sitno dvije glavice crnog luka, dva čena bijelog luka, isjeckani peršun, stalno mješati, dodavati po malo mlake vode.
Kad se zarumeni, staviti očišćene sipe, dobro promješati i ostaviti da krčka na laganoj vatri, dodavajući po malo mlake vode, poklopiti, i s vremena na vrijeme promiješati. Ne smije ostati bez vode, da ne zagori, a treba da krčka najmanje pola sata, što zavisi od starosti liganja ili sipe. Kada je izdinstana, pojačati temperaturu, dodati pirinač (jedna velika šolja od bijele kafe ili više), samo malo brzo promiješati da pirinač ogrezne u ulju i dodati tri do četiri iste šolje mlake vode, promiješati, sve lagano.
Kada proključa dodati so, mljeveni biber, još ulja (može malo maslinovog), malo domaćeg sirćeta od crnog vina (a i ne mora) i crnilo (samo malo crnila) koje ste promiješali sa malo hladne vode. Kuvati na laganoj vatri, polupoklopljeno, pirinač ne smije da se prekuva i ostane bez vode (može se dodati još malo mlake vode). Skinuti sa šporeta, poklopiti i ostaviti do upotrebe.

Ako pripremate rižot od liganja koje imaju malo crnila možete dodati iz kesice Nero di Seppia (kod nas se kupuje u ribarnicama), to je crnilo od sipe.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s