Posne krofne – POSNE TORTE I KOLAČI

Posne krofne

Mekane, ukusne….

Priprema

U ne prepunu šolju mlake vode umutiti 40gr kvasca i 2 kocke šećera. Dobro izmješati, staviti na toplo mjesto i pustiti da se digne.
U drugi sud staviti otprilike pola litre mlake vode, šećer, vrlo malo soli, rendanu koru limuna i ulje. Izručiti na to uskisli kvasac pa dodavati brašno i još mješati dok se ne načini tijesto koje nije suviše tvrdo, ali da se ipak odvaja od varjače ( ja tijesto izradim rukama). Pokriti tijesto i ostaviti ga na toplom mjestu da kisne. Kada je tijesto “krenulo” (1 sat) izručiti ga pažljivo na dasku poprskanu brašnom pa ga oklagijom pažljivo i na grubo rastanjiti na debljinu pola centimetra. Kalupom (čašom) isjeckati koture; taj prvi kotur poklopiti drugim koturom, prstom prignječiti ivicu podmazanu sa malo vode, sa malo meda, pa da bi oblik bio malo ljepši, pritisnuti malo manjim kalupom da porub bude ravan. Koture opet pustiti da se odmore nekoliko minuta. Možete ih praviti kao i krofne sa jajima (samo jedan kotur).
U veliki sud naliti dosta ulja, jer krofne moraju plivati u ulju i da se ne dodiruju.Ulje ne smije da bude pregrijano. Kad su krofne ispržene, staviti ih na toplu činiju pokrivenu platnom da se krofne dobro ocjede, posuti prah šećerom zamirisanim vanilom.
NAPOMENA: Krofne mogu da se prave i sa slanim nadjevom (pržen luk, so, soja u ljuspicama, poparena, biber) ili sa mljevenim prženim pečurkama sa lukom, s tim što se na kraju sole umjesto da se šećere.

Vrijeme pripreme 1 h i 30 min.

Sastojci za 10 osoba

40 gr kvasca
2 kocke šećera
1/2 litre mlake vode
5-6 kocki šećera (ili 3 kašike)
1 šoljica ulja
1 limun (kora)
oko 1 kg brašna

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s