Peraška torta

Torta prastare recepture, s puno badema. Moja omiljena…

 

Priprema

Posuda u kojoj se torta peče treba da bude dublja šerpa od 3-5 litara. Na dno šerpe staviti papir, pa ga namazati kao i sve strane šerpe i posuti brašnom.
Zamjesiti rukom tijesto od navedenih sastojaka. Podijeliti tijesto na tri dijela. Od prvog razviti list veličine dna šerpe i staviti ga u šerpu. Od drugog razviti trake veličine 5-6 cm da se oblože zidovi šerpe. Rukom “utapkati” da tijesto bude spojeno sa dnom šerpe. Ništa ne smeta da tijesto bude visočije samo da je ravno kada se masa (fil) stavi unutra. Fil ove torte se peče.
Od trećeg dijela napraviti rešetke (trake). Kada se stavi fil, trake se stave odozgo na svaka 2-3 cm kao “gradele” (rešetke). Kada je tijesto pečeno i prohlađeno prevrne se na dasku i pospe šećerom u prahu. Trake moraju da budu gore.
Fil: umutiti snijeg od 12 bjelanaca, dodati 600 grama šećera i 500 grama badema (poparenih, prosušenih, samljevenih). lagano izmješati, dodati 2 čašice maraskina, sok i koru manjeg limuna i 1 vanilin šećer. Kada nije za trajanje duže (2-3 mjeseca) tijesto se može namazati džemom od kajsija.
Ovu su tortu pravile žene kapetana, koji su plovili, i slale im po drugom brodu- a bile su iz Perasta, Boka Kotorska.

Uključiti peć na 180 stepeni i kada se zagrije peći 15 minuta, a zatim smanjiti na 170 stepeni i peći još 40 minuta.

Vrijeme pripreme 2 h.

 

Sastojci za 20 osoba

Tijesto
280-300 grama mekog brašna
150 grama masla
70 grama kristal šećera
1 žumance
Fil
12 bjelanaca
600 grama šećera
500 grama badema (mendula)
2 čašice maraskina
1 limun (manji)
1

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s