Peljmeni

Popularno rusko jelo

Sastojci

TIJESTO

600 g           brašna

1,5 dl           mlake vode

2                  jaja

1 kašičica    soli

1 kašika      ulja

FIL

500 g           miješanog mljevenog mesa

1 glavica      crnog luka

                    so, biber i bijeli luk po želji

                    jaje ili voda za premazivanje krugova

 

Ja obično stavim oko 400 grama mljevenog mesa i bude dovoljno.

Priprema

Zamijesiti tijesto od navedenih sastojaka, da masa bude kompaktna. Izvaditi tijesto na radnu površinu i dobro ga premijesiti. Vratiti u posudu, prekriti ga vlažnom krpom i staviti u frižider da odstoji jedan sat ili duže. .

Pomiješati mljeveno meso, crni luk i začine.

(Ja rendam luk i propržim ga i dodajem mljeveno meso koje takođe propržim).

Izvaditi tijesto iz frižidera, premijesiti ga na radnoj površini, i na njoj tijesto razvući oklagijom debljine oko 2 mm. Modlom ili čašom, prečnika 6-7 cm, isjeći krugove iz tijesta.

Ivice dobijenih krugova premazati jajetom ili vodom, filovati sa kašičicom fila u središnjem dijelu. Preklopite ih na polumjesece, a krajeve dobro sjediniti da se zalijepe i zavrnite ih.

Kuvati peljmene u ključaloj slanoj vodi 3-4 minuta, od trenutka kada izrone. Ne stavljati previše peljmena da se ne zalijepe.

Od ove mase dobila sam oko 60 komada. Mogu se i zamrznuti. Staviti ih na tacnu u zamrzivač, a kada se zamrznu u kesu.

Izvaditi ih iz zamrzivača sat vremena prije upotrebe.

Peljmene poslužite tople prelivene pavlakom i peršunom ili majonezom ili puterom i sirćetom kako to rade Rusi.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s