Pasta Frolla (gradelada)

Ovo je starinski kolač iz Boke

Sastojci

½ kilograma     mekog bijelog brašna

25 dkg              maslaca ili margarina

25 dkg              šećera

2                       jaja

1                       manji domaći limun (sok i narendana kora)

½                      praška za pecivo

1                       vanilin šećer

                         marmelada

                         malo ruma (čep od boce)

Priprema

Zamijesiti rukom brašno sa (omekšalim) maslacem, šećerom, jajima, sokom i narendanom korom od manjeg domaćeg limuna.

Prašak za pecivo staviti u brašno, dodati vanilin šećer i malo ruma. Od ovog tijesta 2/3 staviti na nekoliko mjesta u pleh (dublji pleh srednje veličine) pa dlanom izravnati da pokrije dno. Premazati lagano marmeladom po želji (ja sam dodala i pet kašika mljevenih oraha) . Od ostatka tijesta napraviti valjke veličine malog prsta pa ih ređati ukoso, prvi red, a drugi red opet ukoso popreko na prvi red – dobije se izgled gradela (zbog čega se ovaj običan, ali dobar i izdašan kolač zove i gradelada.

Pleh se ne podmazuje. Kolač peći oko pola sata (ja sam pekla na 200 stepeni)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s