Orancini – ušećerena kora od pomorandže – POSNE TORTE I KOLAČI

Našla sam stari recept moje mame  iz časopisa Žena – porodica iz 1962 godine…

Sastojci

3              pomorandže (2 šolje od bijele kafe isječenih kora pomorandži)

2 šolje     šećera

½ šolje    vode

Priprema

Cijele polutke tri pomorandže (ili više) staviti u dublju šerpu, pospite ih ravnom kašičicom soli i dolijete 4 šolje (od bijele kafe) vode. Odozgo pritisnite tanjirom, da bi kora ostala pod vodom; ostavite je da tako stoji preko noći. Sutradan polutke kora ocijedite i dobro isperite. Vratite sud i sipajte hladne vode da kore u njoj ogreznu; pustite da provri pa ocijedite. Barenje ponovite tri puta (uvijek mijenjajte vodu) kako bi kora izgubila gorak ukus. Sad polutke kore isjecite makazama u kriške nalik na latice. U šerpu stavite dvije šolje ovako isječenih kora, dodajte dvije šolje šećera i pola šolje vode. Miješajte da se šećer otopi. Kuvajte na tihoj vatri da kora postane providna – oko pola sata. Ocijedite pa koru uvaljajte u kristal šećer. Sušite je na žičanoj mreži ispod koje ste podmetnuli masni papir da bi se na njega ocijedio suvišan šećer.

Lijepo poređane kriške na plitkoj činiji, nalik na latice nekog cvijeta sa nekoliko raznobojnih “Žele” bombona u sredini, ujedno su i privlačno posluženje za goste.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s