Kuglof od naranče

Ovaj recept je preuzet sa Coolinarike, sa malim izmjenama. Sočan je i ukusan.

Sastojci

Za kuglof

  •  230 gr masla ili margarina
  •  230 gr šećera
  •  4 jaja
  •  430 gr brašna
  •  3 kašičice praška za pecivo
  •  malo soli
  •  300 ml svježe ocjeđenog soka od naranče
  •  2 rendane naranče
  •  po želji aroma naranče ili ušećerene kore od naranče (orančini)

Preliv

  •  200 ml soka od naranče
  •  200 gr šećera

Priprema

1. Namažite dobro formu za kuglof promjera 24-26cm. Uključite rernu na 180 stepeni.

2. Izmiksajte pjenasto šećer i maslac. Zatim dodavajte jedno po jedno žumance i svaki puta izmiksajte pola minuta.

3. Brašno, prašak za pecivo i so prosijte u jednu činiju. Dodavajte naizmjenično brašno i sok od naranče u masu od jaja i masla. Na kraju dodajte arome ako želite i narančinu koricu.

4. Izmiksajte bjelance u čvrsti snijeg i pažljivo sjedinite sa ostalom masom.

5. Gotovo tijesto sipajte u pripremljenu formu i pecite u zagrijanoj rerni oko sat vremena. Provjerite štapićem za ražnjiće ili čačkalicom da li je pečen. Ako štapić ostane suv, kolač izvadite napolje i ostaviti da se rashladi nekih 10-tak minuta.

6. Stavite da se kuva sok od naranče i šećer, kad zakuva smanjite vatru i neka se kuva nekih 5-8 minuta.

7. Izbockajte kolač, zalijte ga polovinom skuvanog soka i ostavite opet 10-tak minuta da se rashladi i da upije sok. Poslije toga pažljivo izvadite kolač iz forme i premažite čitav kolač četkicom. Sa ostatkom soka prelijte izbockani kolač.

Posluživanje

Kolač je bolji kad prenoći …

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s