Kolač sa šljivama

Kolač sa šljivama

1 tijesto = 6 kolača
Isto tijesto, ali različito voće i eto lepeze različitih ukusa! Tijesto možete ispeći samo, pa ukrasiti voćem ili u sirovo tijesto dodati voće.

Priprema

Miješajte maslac da sasvim omekša pa malo-pomalo umiješajte šećer, vanilin-šećer, koricu, jaja i so. U brašno umiješajte prašak za pecivo pa smjesu dodajte u tijesto. Dodajte toliko mlijeka da biste dobili gipko, ali ne premekano tijesto. Namastite i pobrašnite pleh. Rasporedite tijesto pa poravnajte površinu. Ispecite s voćem ili samo.

KOLAČ SA ŠLJIVAMA
Šljive prepolovite i izvadite koštice. Poslažite ih na sirovo tijesto. Ispečen kolač pospite šećerom u koji ste umiješali cimet.

KOLAČ SA VIŠNJAMA
Isto kao sa šljivama, samo se ispečen pošećeri.

KOLAČ SA KAJSIJAMA
1,5 kg kajsija i šećer po ukusu. Po vrhu tijesta rasporedite polovice kajsija tako da zaobljeni dio bude gore.

KOLAČ SA RIBIZLOM
1 kg ribizli, 150-200 grama šećera, 2 kašike marmelade od kajsija.
Operite ribizle, skinite bobice s grozdića. Pošećerite ih. Neka odleže pola sata. U međuvremenu pripremite i ispecite tijesto. Premažite ga marmeladom i po njoj rasporedite ribizle.

KOLAČ SA BRESKVAMA
1,5 kg bresaka, 1 kašika marmelade od kajsije.
Breskve prepolovite, izvadite koštice.Narežite breskve na kriške i posložite na sirovo tijesto. Ispecite. Marmeladu pomiješajte sa 2 kašike vrele vode. Time namažite kolač čim ga izvadite iz pećnice.

KOLAČ SA BOROVNICAMA
1 kg borovnica, 130 grama šećera,2 kašike marmelade od kajsija, 50 grama samljevenih badema.
Operite borovnice,odstranite listiće i peteljke. Ocijedite. Pomiješajte sa šećerom i bademima. Neka odleže pola sata.
U međuvremenu pripremite i ispecite kolač. Ispečen odmah premažite marmeladom i po njoj rasporedite borovnice.
Po želji isto tijesto možete kombinovati i s voćem koje ovdje nije spomenuto.

Vrijeme pripreme 30 min.

Sastojci za 10 osoba

Temeljno tijesto
15o grama šećera
130 grama maslaca ili margarina
1 vanilin šećer
1/2 limuna (naribana korica)
2 jaja
na vrh noža soli
5oo grama brašna
1 prašak za pecivo
1/4 litre mlijeka (otprilike)
1,5 kg

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s