Bijela torta

Sastojci

10                jaja

10 kašika    šećera

250 gr         mljevenih oraha

2 kašike      prezle

                    sok i malo strugane kore od limuna

Krem

250 gr       šećera

2 kašike   griz brašna

0,5 l           mlijeka

250 gr       maslaca ili margarina

Priprema

Umutiti čvrst snijeg od 10 bjelanaca, postepeno dodavati 10 kašika šećera i 10 žumanaca. Umiješati orahe,  prezlu, sok i koru od limuna. Tijesto podijeliti i ispeći u dva četvrtasta kalupa.

Krem

Šećer i griz izmiješati, zatim naliti sa pola litre vrelog mlijeka. Dodati malo vanilin šećera. Masu kuvati uz neprekidno mućenje. Kada se krem zgusne, ukloniti ga sa šporeta i mutiti dok se ne ohladi. U ohlađeni krem umiješati 250 grama pjenasto umućenog maslaca ili margarina i mutiti mikserom sve dok nadjev ne pobijeli.

 

Tortu filovati kremom i odozgo je ukrasiti po želji (šlagom, voćem iz kompota…).

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s